Poliklinisch bevallen in het ziekenhuis

Wat zet je klaar

Ook wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen, moet je er voor zorgen dat het kraampakket, (dat de zorgverzekeraar je heeft toegestuurd), klaar staat en je bed op klossen is gezet ( te huren bij de Thuiszorg). Zet een koffertje met spulletjes voor jou en je baby paraat en vergeet de Maxi-Cosi niet!

Thuis beginnen

Wanneer je er voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen begin je thuis. Daar vang je het eerste deel van de ontsluiting op. Wanneer je denkt dat de bevalling echt goed op gang is gekomen (zie ‘wanneer bellen?) dan bel je ons. Bel je ’s nachts, doe dan de lichten aan in en rond je huis, zodat we je in het donker snel kunnen vinden. Bij aankomst controleren we of en hoeveel ontsluiting je hebt. Is de bevalling ver genoeg gevorderd dan begeleiden wij je naar het ziekenhuis. Je hoeft hier zelf niets voor te regelen.

Download hier het VCMB geboorteplan.

In het ziekenhuis bevallen

In het ziekenhuis begeleidt de verloskundige van Verloskundig Centrum Midden Brabant jouw bevalling. Een kraamverzorgende van het bureau waar je kraamzorg hebt aangevraagd, komt ons assisteren in het ziekenhuis. Als alles goed is gegaan ga je 2 uur na de bevalling, samen met de kraamverzorgster, weer naar huis. Zij zal dan thuis het kraambed opstarten, zodat je er niet meteen alleen voor staat. (Het kan zijn dat je een deel van de kosten van het ziekenhuis zelf moet betalen. Kijk hiervoor in je polis of neem contact op met je verzekeraar.)