Thuis bevallen

Wat zet je klaar

Vaak vind je in het informatiepakket van je zorgverzekeraar een lijstje met handige tips over het thuis bevallen. Wij vinden het in ieder geval prettig wanneer je er voor zorgt dat het kraampakket (dat de zorgverzekeraar je heeft toegestuurd) klaar staat en je bed op klossen is gezet (deze huur je bij de Thuiszorg). Twee emmers met vuilniszakken in de buurt is erg handig. Net als goede verlichting in de kamer waar jij gaat bevallen. Soms dient zich een situatie voor waarin we de thuisbevalling moeten verplaatsen naar het ziekenhuis. Zet om deze reden voor de zekerheid ook een koffertje met spulletjes voor jou en je baby paraat en vergeet daarbij de Maxi-Cosi én een fototoestel niet.

De bevalling

Iedere bevalling verloopt volgens een vast aantal fasen. Als je wilt kunnen we je hierover tijdens het spreekuur enkele goede boekentips aan de hand doen. Tijdens de 36-weken controle hebben we al met je besproken wanneer je ons direct moet (laten) bellen. Heb je gebeld en is de bevalling inderdaad goed op gang gekomen, dan begeleiden wij je in de door jou zo gewenste, vertrouwde omgeving van je huis. Wij geven daarbij aan wanneer je partner de kraamzorg moet bellen om ons te komen assisteren.

Download hier het VCMB geboorteplan.

Geboren!

Eindelijk! Je kindje is geboren. Terwijl jij je baby vasthoudt mag je partner de navelstreng doorknippen. Vrij snel hierna bekijkt de verloskundige of de baby gezond is. Daarna krijgt je baby vitamine K voor de bloedstolling en wordt hij of zij gewogen. De verloskundige controleert de nageboorte en daarna jou, de moeder: trekt je baarmoeder goed samen, is er niet teveel bloedverlies en moet je misschien gehecht worden. Is dit alles klaar, dan schrijven we nog een kort bevallingsverslag en spreken met je af wanneer je ons moet bellen en wanneer we weer terug komen. De kraamhulp blijft nog een tijdje bij je om jou en je baby te begeleiden en verzorgen.