Echo’s & onderzoeken

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig op ons spreekuur. Tijdens deze controles meten we je bloeddruk, beoordelen we de groei van je baarmoeder en luisteren we naar de hartslag van de baby of maken we een echo. Tijdens vindt er regelmatig een zwangerschapscontrole plaats. Dit schema geldt als richtlijn voor je zwangerschapscontroles

 • 8 weken: eerste afspraak en vitaliteitsecho
 • 11-12 weken: termijnecho
 • 13 weken: ETSEO (13 weken echo)
 • 16 weken: reguliere controle: bloeddruk en hartje van de baby luisteren met doptone
 • 20 weken: TTSEO (20 weken echo) en belafspraak
 • 24 weken: reguliere controle: bloeddruk en hartje van de baby luisteren met doptone
 • 27 weken: reguliere controle: bloeddruk en hartje van de baby luisteren met doptone
 • 30 weken: reguliere controle: bloeddruk, hartje van de baby luisteren met doptone en bloedprikken (ijzergehalte)
 • 32 weken: echo groei
 • 34 weken: reguliere controle: bloeddruk en hartje van de baby luisteren met doptone
 • 36 weken: reguliere controle: bloeddruk, hartje van de baby luisteren met doptone en belinstructies + wensen doornemen t.a.v. de bevalling
 • >36 Weken: controles wekelijks

Echoscopie kan antwoord geven op heel veel vragen, maar het blijft een hulpmiddel met beperkingen. Enkele afwijkingen zijn, zeker in een vroeg stadium, nog niet zichtbaar. Sommige afwijkingen kunnen, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, onopgemerkt blijven. Garantie op een gezond kindje kan een echo je dus nooit bieden.

Vitaliteitsecho bij acht weken

Rond 8 weken zwangerschap kom je voor een kennismakings- en intakegesprek. Voorafgaand aan de afspraak ontvang je digitaal een medische vragenlijst. Het is fijn als je een legitimatiebewijs een een ingevulde toestemmingsverklaring meebrengt naar de eerste afspraak. We maken onder andere een echo, waarbij we kijken naar je zwangerschapsduur, of je in verwachting bent van een een- of meerling en we kijken of de zwangerschap zich op de juiste plek, in je baarmoeder bevindt. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar

 

Termijnecho

Rond 12 weken vind de termijnecho plaats. Met deze echo stellen we je uitgerekende datum vast. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar

 

13 Weken echo (ETSEO)

De 13 weken echo is een medische echo die je kunt laten maken tussen 12+3 weken en 14+3 weken zwangerschap (weken + dagen). Het doel van deze echo is het vroeg opsporen van ernstige aangeboren afwijkingen. Er wordt gekeken naar onder andere de schedel, het hartje, de armen en benen, de nekplooi, de placenta en het vruchtwater. Er wordt niet gekeken naar het geslacht van de baby. Er zijn 3 uitslagen mogelijk: een goede uitslag, een uitslag die direct aandacht behoeft of niet alles is goed te beoordelen. Wanneer in het laatste geval de echoscopisch geen verdenking heeft op een aangeboren afwijking, wordt het onderzoek niet herhaald. Natuurlijk wordt wel de 20 weken echo aangeboden. De 13 weken echo vervangt niet de 20 weken echo, maar ze vullen elkaar juist aan. Bij 13 weken is het kindje nog erg klein, ongeveer 7,5 cm. Nog niet alles is zichtbaar. Bij 20 weken is het kindje gegroeid en verder ontwikkeld. Lees hieronder meer over de 20 weken echo. De 13 weken echo vindt plaats bij Prenataal Screeningscentrum de Meijerij. Deze echo valt binnen de vergoeding van je zorgverzekering.

 

20 Weken echo (TTSEO)

Indien gewenst kun je deze screeningsecho laten maken. Vaak een prachtige echo om te zien, echter wel een medische echo; er wordt gericht gekeken naar mogelijk aangeboren afwijkingen. Deze echo kan op onze locatie in Boxtel gemaakt worden en deze wordt vergoed door je zorgverzeraar.

 

32 Weken echo

Tijdens deze controle bekijken we de groei van je kindje, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van je kindje. Ook deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

 

Non Invasieve Prenatale Test –  NIPT

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna >90% zekerheid. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap. De NIPT is een screeningstest. Je bepaalt zelf of je de test wilt laten uitvoeren.

Binnen 10 werkdagen krijg je de uitslag. Je ontvangt een email van ons wanneer er geen bijzonderheden gevonden zijn. Wanneer er bijzonderheden worden opgemerkt bij te test, bellen we je op om dit toe lichten. De NIPT is een screeningstest en geen diagnostische test: dat wil zeggen dat de test geen 100% zekerheid geeft. De reden hiervoor is dat in jouw bloed ook DNA van de placenta (moederkoek) zit. Dit DNA is meestal hetzelfde als het DNA van je kind, maar niet altijd. Daarom is de uitslag niet 100% zeker.

Is de uitslag niet-afwijkend, dan is de kans erg klein (1 op 1000) dat er toch sprake is van een chromosoomafwijking. Is de uitslag afwijkend, dan is de kans erg groot dat je baby een chromosoomafwijking heeft. Om het zeker te weten, kun je een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten doen. Bij deze testen bestaat een kleine kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek.

Wil je meer informatie over NIPT kijk dan op de volgende website

 

Wist je dat…

je op deze overzichtspagina  álles wat je zou moeten weten. Mis je iets in dit overzichtslijstje? Laat het ons even weten, want dan vullen we dit graag aan.