Echo’s & onderzoeken

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig op ons spreekuur. Tijdens deze controles meten we je bloeddruk, beoordelen we de groei van je baarmoeder en luisteren we naar de hartslag van de baby of maken we een echo. Tijdens de zwangerschap zullen de volgende controles aangevuld worden met een echo: de eerste controle (circa 8 weken) en daarna bij 12, 20 en 30 weken. Natuurlijk is dit slechts een richtlijn en op indicatie kunnen we altijd een extra echo inplannen.

Intake echo bij acht weken

Wanneer je hebt geconstateerd dat je zwanger bent kun je ons direct bellen voor een afspraak. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig. Rond acht weken kom je voor een kennismakings- en intakegesprek. We maken onder andere een echo, waarbij we kijken naar je zwangerschapsduur, of je in verwachting bent van een een- of meerling en we kijken of de zwangerschap zich op de juiste plek,in je baarmoeder bevindt. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Termijnecho

Rond 12 weken vind de termijnecho plaats. Met deze echo stellen we je uitgerekende datum vast.

Ook deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar

20 Weken echo

Indien gewenst kun je deze screeningsecho laten maken. Vaak een prachtige echo om te zien, echter wel een medische echo; er wordt gericht gekeken naar mogelijk aangeboren afwijkingen. Deze echo kan op onze locatie in Boxtel gemaakt worden op dinsdag door Prenataal Screeningscentrum de Meijerij. Ook deze echo valt binnen de vergoeding van je zorgverzekering.

32 Weken echo

Tijdens deze controle bekijken we de groei van je kindje, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van je kindje. Ook deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Echoscopie kan antwoord geven op heel wat vragen, maar het is een hulpmiddel met beperkingen. Veel afwijkingen zijn zeker in een vroeg stadium nog niet zichtbaar of kunnen, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, onopgemerkt blijven. Garantie op een gezond kindje kan een echoscopisch onderzoek je niet bieden.

NIPT en combinatietest

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna 100% zekerheid. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT is een screeningstest. Een andere screeningstest is de combinatietest. Je bepaalt zelf of je een van de testen wilt laten uitvoeren.

Wil je meer informatie over NIPT kijk dan op de volgende websites:

www.meerovernipt.nl

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl