Pijnbestrijding

Pijn bij een bevalling en is een normaal verschijnsel. De duur en de intensiteit van de pijn tijdens een bevalling, wisselen per persoon en per bevalling.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Deze kun je tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd weeën ‘weg te zuchten’ kom je in een ritme waarbij het lichaam zelf hormonen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben, genaamd endorfine. Ook een warme douche, warm bad, massage of een andere houding kan ook vaak helpen. Ook kun je een geboorte-TENS huren. Dit is een apparaatje wat met kleine schokjes een pijnverlichtend effect kan geven. Informeer eens naar de mogelijkheden bij je zorgverzekeraar.

Kiezen voor medicinale pijnbestrijding

Het komt ook voor dat vrouwen de pijn ondraaglijk vinden. Dit valt of staat samen met de beloning die je krijgt voor je geleverde inspanning. Wanneer je de bevalling als intens ervaart, is vordering een welkome beloning. Maar blijft deze beloning uit, dan kun je pijnstilling in een ander daglicht zien en daar behoefte aan hebben. Uitputting, angst of spanning kunnen hierbij een ook rol spelen.

Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. Pijnbestrijding kan alleen in het ziekenhuis plaatsvinden, onder begeleiding van de gynaecoloog. 

Ruggenprik

Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zoveel mogelijk stil blijven liggen of zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt.

Een ruggenprik heeft op zich weinig effect op de conditie van je kindje. Als er complicaties zijn, bijvoorbeeld door koorts, zijn er wel gevolgen. Je kindje kan dan medicijnen krijgen of moet langer in het ziekenhuis blijven.

  • De voordelen van een ruggenprik:
    • De meeste vrouwen (95%) voelen helemaal geen pijn meer tijdens de weeën.
    • Voor zover bekend heeft een ruggenprik geen nadelige gevolgen voor het kind of het geven van borstvoeding.
    • Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee.
  • De nadelen van een ruggenprik:
    • Heel soms werkt een ruggenprik maar aan één kant. En bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt de pijn niet of nauwelijks minder. Dat kan komen door de plaats waar de naald is ingebracht en de dosering van de medicijnen. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
    • De bevalling, vooral het persen, duurt langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met zuignap of vacuümpomp (een vaginale kunstverlossing).
    • De weeën moeten vaker met medicijnen worden ondersteund.
    • Je mag je bed niet uit, omdat je minder gevoel in je benen hebt. Dat komt langzaam weer terug nadat de toediening van medicijnen is stopgezet. 
    • Er wordt een infuus ingebracht, om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt.
    • Meestal krijg je een blaaskatheter, omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. Na de bevalling wordt de katheter weer verwijderd, tegelijk met het slangetje in je rug.
    • Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Soms krijg je dan voor de zekerheid antibiotica. Er is een kans dat je kindje na onderzoek door de kinderarts wordt opgenomen op de kinderafdeling en ook wordt behandeld met antibiotica.

Remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

Voordelen van remifentanil:

  • Remifentanil werkt snel, vaak al na een paar minuten
  • Remifentanil verdooft de pijn ongeveer even goed als pethidine
  • Na de bevalling is remifentanil snel uit je bloed verdwenen.

Nadelen van remifentanil:

  • Remifentanil kan van invloed zijn op je ademhaling en op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom moeten jij en je kindje bij gebruik van dit middel continu zorgvuldig in de gaten worden gehouden.