Echo’s & Onderzoeken

Echo’s & Onderzoeken

Op iedere spreekuurlocatie hebben we de mogelijkheid tot het maken van een echo. Op deze manier kunnen we de groei van je kindje extra goed in de gaten houden. Tijdens je zwangerschap krijg je bij ons standaard een echo bij de eerste controle (circa 8 weken) en daarna bij 12, 20 en 30 weken. Natuurlijk is dit slechts een richtlijn en op indicatie kunnen we altijd een extra echo inplannen.

Intake echo bij acht weken

Wanneer je hebt geconstateerd dat je zwanger bent kun je ons bellen voor een afspraak. Rond acht weken kom je voor een kennismakings- en intakegesprek. We maken onder andere een echo, waarbij we kijken naar je zwangerschapstermijn. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar

Termijnecho

Rond 12 weken vind de termijnecho plaats . Voor deze afspraak kun je ook terecht op het avondspreekuur, indien gewenst.

Wil je een zogeheten combinatietest (nekplooi meting in de volksmond) laten verrichten om het risico op het syndroom van Down te bepalen, dan plannen we een afspraak voor je bij echocentrum Diagnostiek voor U. Informatie over dit onderzoek bespreken we tijdens de intake, zodat we deze screening op het juiste moment kunnen laten uitvoeren. Deze echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar

20 Weken echo

Indien gewenst kun je deze screeningsecho laten maken. Vaak een prachtige echo om te zien, echter wel een medische echo; er wordt gericht gekeken naar mogelijk aangeboren afwijkingen. Deze echo kan op onze locatie in Boxtel gemaakt worden op dinsdag door Prenataal Screeningscentrum de Meijerij. Ook deze echo valt binnen de vergoeding van je zorgverzekering.

32 Weken echo

Tijdens deze controle bekijken we de groei van je kindje, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van je kindje. Ook voor deze afspraak kun je terecht op het avondspreekuur en de echo wordt vergoed door je zorgverzekeraar.

Echoscopie kan antwoord geven op heel wat vragen, maar het is een hulpmiddel met beperkingen. Veel afwijkingen zijn zeker in een vroeg stadium nog niet zichtbaar of kunnen, ook al wordt er zorgvuldig gekeken, onopgemerkt blijven. Garantie op een gezond kindje kan een echoscopisch onderzoek je niet bieden.

NIPT & Combinatietest

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna 100% zekerheid. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT is een screeningstest. Een andere screeningstest is de combinatietest. Je bepaalt zelf of je een van de testen wilt laten uitvoeren.

Wil je meer informatie over NIPT kijk dan op de volgende websites: