Iedere vrouw beleeft iedere zwangerschap anders. Sommige hebben veel last van ongemakken en anderen nauwelijks. Hieronder lees je enkele ongemakken die veelvoorkomend zijn in de zwangerschap.
Aambeien
Tijdens de zwangerschapshormonen werken je darmen vaak anders, meestal trager. Door harde ontlasting en hard persen, ontstaan aambeien. Voorkom harde ontlasting door 2½ liter te drinken per dag. Eet laxerende voeding zoals bruin brood, groenten en ontbijtkoek. Stimulance of Roosvicee Laxo willen soms ook helpen. Ga als er aandrang is direct naar het toilet. Houdt de ontlasting niet lang op, daar wordt het harder van. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Heb je hier last van vertel het dan. We kunnen eventueel medicijnen adviseren.
Buikpijn/Bandenpijn
Tijdens de zwangerschap maakt je baarmoeder een flinke groei door. Je baarmoeder zit vast aan allerlei banden, welke door de groei belast kunnen worden. Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik in de buurt van de liezen. Deze pijn kan de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan een doek of een speciale band om de buik verlichting geven, dit zorgt voor extra steun. Overleg dit wel tijdens het spreekuur.
Bekkenpijn
Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren rondom het bekken slapper en verweekt het kraakbeen van het bekken. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter wat ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust en let goed op je houding.
Blaasontsteking
Een blaasontsteking wordt niet eenvoudig opgemerkt in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is meestal niet aanwezig en vaak kleine beetjes plassen hoort ook al bij de zwangerschap. Eigenlijk is zeurende buikpijn, voornamelijk onder in de buik het enige wat op een blaasontsteking kan wijzen. Wanneer je wat (ochtend)urine naar de huisarts brengt, kan deze bevestigen of je een blaasontsteking hebt. Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon behandeld worden met een antibiotica kuur. Vraag altijd even aan de apotheker of je deze medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem zolang als de kuur duurt extra rust, dit bevordert de genezing. Drink meer dan normaal, gebruik extra vitamine C of cranberry-sap om de urine aan te zuren. Laat de urine controleren als de kuur op is om te kijken of de blaasontsteking echt over is.
Bloedend tandvlees en bloedneus
Door het hormoon progesteron wordt alles beter doorbloedt als je zwanger bent. Dit zorgt ervoor dat je sneller een bloedneus kunt krijgen of je tandvlees makkelijker kan gaan bloeden. Let wel op of je geen tandvleesontsteking hebt.
Borsten
Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aan gemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cup maten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Vanaf de derde maand kan er al melk uit de borsten komen. Het is belangrijk om een goed passende BH te dragen.
Brandend maagzuur
Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dat geldt ook voor de sluitspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af. Daardoor hebben veel vrouwen last van brandend maagzuur. Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar u last van heeft. Soms helpt het als u (lauwe) melkproducten zoals bijvoorbeeld vanille vla, zachte pepermunt of rauwe havervlokken eet. Als dit allemaal niet helpt is het belangrijk dat je medicatie tegen maagzuur gebruikt. Rennie, Reghla ph, Gaviscon, ed. mag je allemaal gebruiken.
Duizeligheid
Tijdens de zwangerschap kunt je last hebben van duizeligheid. Oorzaken van duizeligheid kunnen zijn:
- Lage bloeddruk. Tijdens de zwangerschap kun je plotselinge bloeddrukdalingen hebben. Dit is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je duizelig wordt.
- Lage bloedsuiker. Het is van belang om tijdens de zwangerschap vaker kleine porties te eten. Als je dit niet doet kan je bloedsuikerspiegel te laag worden. Dit heeft duizeligheid tot gevolg.
- Wanneer je op je rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de wervelkolom dichtdrukken. Er stroomt dan minder bloed naar het hart terug, waardoor je duizelig wordt.
- Bloedarmoede (een te laag Hb).
Griep
Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat je griep krijgt. Voor je baby kan dit geen kwaad. Zorg ervoor dat je goed blijft drinken en neem veel rust. Als je koorts heeft, mag je paracetamol innemen. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met ons of met je huisarts.
Haargroei
Onder invloed van het hormoon progesteron groeit het haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.
Haaruitval
Het kan gebeuren dat je last hebt van haaruitval. Dit kan komen door een vitaminegebrek. Het slikken van Vitamine B- complex kan verbetering geven. Na de bevalling vallen ook alle extra haren die je in de zwangerschap heeft gekregen weer uit.
Harde buiken
Worden ook wel oefenweeën genoemd. Ze worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Harde buiken zijn vaak een teken van het lichaam om het wat rustiger aan te doen. Daarnaast kan soms een blaasontsteking de oorzaak zijn van meer harde buiken. Harde buiken zijn vaak ongemakkelijk, echter niet pijnlijk. Bij pijnlijke harde buiken die toenemen in duur, frequentie en/of pijn, neem direct contact met ons op.
Hartkloppingen
Het hart moet in de zwangerschap meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent, komen extra hartslagen vaker voor.
TIP: Als je last hebt van hartkloppingen, raak dan niet in paniek. Het is heel normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf.
Hoge bloeddruk
Aan het einde van de zwangerschap kan de bloeddruk, de onderdruk, wat oplopen. Dit is normaal. De baby wordt steeds groter en dit kost het lichaam meer energie. Rust is belangrijk. Een te hoge bloeddruk kan echter lijden tot zwangerschapsvergiftiging. Daarom is het belangrijk dat de bloeddruk regelmatig wordt gecontroleerd en dat je eventuele adviezen van ons opvolgt.
Incontinentie/urineverlies
Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. Het wordt veroorzaakt doordat de sluitspier van de blaas is verslapt door het zwangerschapshormoon en later in de zwangerschap, doordat de blaas plaats moet maken voor de groeiende baarmoeder. Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken. Oefeningen hiervoor worden tijdens de zwangerschapscursussen gegeven.
Indaling
Het indalen van het hoofdje in het bekken vindt meestal plaats voor de 37e week van de zwangerschap. Niet ieder kind gaat met het hoofdje vast in het bekken zitten voor de bevalling. Als dit het geval is vertellen we je tijdens het spreekuur dat als de vliezen breken je moet gaan liggen en ons moet bellen. Als het hoofdje niet zit ingedaald ten tijde van de bevalling hebben we liever dat je poliklinisch gaat bevallen. We bespreken dit met je tijdens het spreekuur.
Jeuk
Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galsappen in het bloed terechtkomen en deze sappen veroorzaken de jeuk. Soms brengt talkpoeder wat verlichting of een crème met aloë-vera. De jeuk is onmiddellijk weg zodra de baby geboren is. Echter bij aanhoudend hevige jeuk aan handpalmen en/of voetzolen, meld dit ons direct.
Misselijkheid
Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Dat komt door een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt (HcG-hormoon). De misselijkheid kan aan blijven houden tot ongeveer 16 weken, daarna wordt het werk van het HcG-hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt de misselijkheid. Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag kunnen de misselijkheid verminderen. Neem als je ’s ochtends wakker wordt beschuit, ontbijtkoek, liga of iets dergelijks en sta daarna op. Vaak ben je dan minder misselijk.
MOEHEID
Hetzelfde hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat je de eerste drie maanden van de zwangerschap meer moe bent. Het is dus niet vreemd dat je meer wilt slapen dan voor de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid.
Pigmentvlekken
Door het zwangerschapshormoon krijgt je huid meer pigment, waardoor het kan zijn dat je bruine vlekken krijgt. Het meest bekende is de donkere lijn van schaambeen naar de navel. Ook het zwangerschapsmasker ( = vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, de neus en de wangen), wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie.
TIP: Wees voorzichtig met de zon, door de verhoogde pigmentatie van de huid kan het zijn dat je erg vlekkerig bruin wordt. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor.
Rugpijn
Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit, ook onder invloed van de hormonen verliezen de banden aan kracht. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van uw rug moeten nu veel meer gewicht dragen. De rug wordt overbelast en je krijgt lage rugpijn. Hier kan een buikband of een doek voor verlichting zorgen. Let verder ook op een goede houding.
Sauna
Je mag gewoon naar de sauna, met uitzondering van een infraroodsauna. Ben de eerste 12 weken van de zwangerschap terughoudend met een saunabezoek. Deze periode is de aanlegperiode van alle organen van je kindje. Luister goed naar je lichaam en bepaal zo hoe lang je in de sauna blijft. Gebruik bij voorkeur de onderste bank.
Slapende handen/carpaal tunnel syndroom
Veel zwangere vrouwen klagen over slapende handen, pijn of tinteling in hand of onderarm en soms zelfs een dof gevoel. Deze klachten treden het meest ’s nachts op, maar er zijn ook zwangere vrouwen die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers doorlopen. Ook al houd je geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap heb je altijd extra vocht in het lichaam. Het vocht in dit tunneltje zorgt ervoor dat de zenuwen bekneld raken en dit zorgt voor de klachten. Het kan helpen ’s nachts met polsbeschermers (skate-handschoenen) aan te slapen, hierdoor wordt het tunneltje in de onderarm niet afgekneld.
Spataderen
Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van spataderen, omdat je meer vocht vasthoudt. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd raken. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als je er aanleg voor hebt, kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden.
- Draag in elk geval geen knellende kousen of andere kleding.
- Zorg ervoor dat je niet te lang staat of zit.
- Plaats het voeteneind van je bed iets omhoog (maximaal 10 cm) of doe een kussen onder het matras.
- Het dragen van een 60-denier panty geeft steun.
Soms is het dragen van een aangemeten steunpanty nodig.
Spierkrampen
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van spierkrampen of rusteloze benen. Dit komt in de meeste gevallen door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding van de benen belemmert. Wanneer deze klacht ontstaat aan het einde van de nacht, komt dit vaak door de afkoeling van de benen. Zorg dat je de benen lekker warm houdt gedurende de nacht (draag geen knellende sokken die de bloedsomloop belemmeren). Neem wisselbaden en laat je partner de benen masseren met olie voor het slapen gaan. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.
Kramp kan soms ook komen door een tekort aan magnesium. Magnesium-supplementen zijn verkrijgbaar bij de drogist.
Sporten
Sporten is geen probleem, zolang jij je daarbij prettig voelt. Je lichaam geeft zelf aan waar de grens ligt. Het is echter niet aan te raden in de zwangerschap een voor jou nieuwe sport te gaan beoefenen. Zwemmen en fietsen zijn ideale sporten om uit te oefenen in de zwangerschap. Contactsporten zijn niet meer verstandig te blijven doen in het derde trimester van uw zwangerschap. Ook sporten waarbij je het risico loopt om een klap op je buik te krijgen, kun je beter vermijden.
Stemmingswisselingen
Wisselingen in je stemming horen bij de zwangerschap. Het lucht op als je erover praat en de omgeving begrijpt wat er met je aan de hand is. Praat er ook met ons over tijdens het spreekuur, zodat we samen kunnen kijken welke ondersteuning we je eventueel kunnen bieden.
Striemen/striae
Zwangerschapsstrepen ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en/of borsten. Deze strepen kunnen erg jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed te masseren met bodylotion en mee te rekken. Voorkomen lukt niet, het krijgen van deze strepen is erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar ze worden wel lichter/witter van kleur.
Vaginale infecties
Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, bent je gevoeliger voor een vaginale infectie. Was de vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed zonder inlegkruisjes of maandverband. In de loop van de zwangerschap krijg je meer afscheiding en wordt deze ook steeds wateriger.
De volgende tekenen kunnen wijzen op een vaginale infectie:
- veel (gekleurde en sterk ruikende) afscheiding
- de vagina is gezwollen en geïrriteerd
- last van jeuk en/of een brandend gevoel bij het plassen
Neem bij klachten contact op met de huisarts.
Veel plassen
Vaker plassen dan je normaal gewend bent, is tijdens de zwangerschap normaal. Het zijn vaak kleine hoeveelheden. In het begin van de zwangerschap zijn hormonen vaak de oorzaak. Tegen het einde van de zwangerschap is het de grote baarmoeder die op uw blaas drukt.
Verstopping/obstipatie
Harde ontlasting komt in de zwangerschap regelmatig voor. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken (zeker 2½ liter per dag), een vezelrijke voeding en voldoende beweging. Stimulance of roosvice laxo willen soms ook helpen.
Vliegen/vliegreis
Meestal mag je tot ±32 weken zwangerschap vliegen, maar dit is per vliegmaatschappij verschillend. Vraag dit dus na voordat je een vliegreis boekt of controleer de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Vaak vragen ze ook om een zwangerschapsverklaring / fit to fly verklaring. Let op: deze is vaak maar een week geldig! Vraag hem de controle voor je gaat vliegen.
Vocht vasthouden
In de zwangerschap is het normaal dat je vocht vast gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat de bloeddruk omhoog gaat. We zullen de bloeddruk controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet te hoog dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten. Een aantal tips: drink veel, eet rauwe witlof of bleekselderij, verhoog het voeteneinde van je bed iets en sta niet te lang stil. Soms kan lymfedrainage of een zwangerschapsmassage bij een specialist verlichting bieden. Je zult echter merken dat het vocht pas echt helemaal weg gaat als je bevallen bent.
Vrijen
Vrijen mag in de zwangerschap, dit kan geen kwaad voor het kind. Wel kun je soms nadien wat harde buiken krijgen. Soms helpt het om een warme douche te nemen, of een warme kruik tegen de onderbuik te leggen. Warmte ontspant goed. Het kan ook zijn dat u bloedverlies hebt na het vrijen, dit kan geen kwaad. Neem bij aanhoudend en/of ruim bloedverlies contact met ons op.