Borstvoeding of flesvoeding

Wanneer jullie kindje geboren is, kun je ervoor kiezen om hem/haar borstvoeding of kunstvoeding te geven. Ook is het geven van borstvoeding met een fles, door middel van kolven, een optie. Voor een kindje is borstvoeding de beste voeding. Waarom? Borstvoeding wordt gemaakt van je bloed. Je bloed bevat veel antistoffen tegen virussen die je in het verleden hebt doorgemaakt. Deze antistoffen komen in de borstvoeding terecht en op deze manier bescherm je je kindje tegen deze virussen en infecties. Het is bewezen dat kinderen die borstvoeding krijgen minder kans hebben op infecties aan oren, luchtwegen (bijvoorbeeld astma) en het maag- en darmkanaal. Daarbij heeft borstvoeding heeft als bijkomend voordeel voor de moeder dat de kans op borstkanker afneemt met 25-40%. Ook is het een ware calorieverbrander; je bent dus eerder terug bent op je gewicht van voor de zwangerschap.
Het geven van borstvoeding is vaak de eerste dagen even investeren en proberen. Na enkele dagen loopt het vaak goed maar het is wel een vaardigheid die aangeleerd moet worden door jezelf als moeder maar ook door jullie kindje. Het duurt vaak twee weken voordat jij en je kindje goed op elkaar zijn ingespeeld. 

Sommigen willen of kunnen geen borstvoeding geven, om welke reden dan ook.

Flesvoeding van tegenwoordig is van goede kwaliteit en is zeker een goed alternatief voor borstvoeding. Als zorgverleners zullen we borstvoeding stimuleren maar de keuze voor flesvoeding zullen we altijd respecteren.

Hieronder vind je meer informatie over borstvoeding en flesvoeding.

Borstvoeding

Als je hebt gekozen om borstvoeding te geven proberen we binnen een uur na de geboorte je kindje aan te leggen en in elk geval huid op huid contact te maken. Dit zorgt dat de borstvoeding gestimuleerd gaat worden. Daarnaast is dit ook fijn en herkenbaar voor de baby vanwege jouw geur, stem en hartslag. In sommige gevallen is het niet mogelijk om direct aan te leggen maar zullen we dit zo snel als mogelijk doen.

Borstvoeding geef je in principe op verzoek, de ene baby drinkt 7x per dag en een andere baby 12x per dag. In het begin zal het regelmatige aanleggen veel meer betekenen dan alleen een voeding; een stukje troost en geborgenheid. Door regelmatig aan te leggen zal de borstvoeding gestimuleerd worden waardoor de voeding op gang komt. Borstvoeding is immers volgens ‘vraag en aanbod’: wat je baby aan je lichaam vraagt, gaat je lichaam maken. Regelmatig stimuleren (vraag) zorgt dus voor meer melkproductie (aanbod).

Tips:

 • Zorg voor een ontspannen en rustige houding tijdens het voeden.
 • Leg de baby aan als hij een grote hap maakt en daardoor volledig de tepel in zijn mond kan nemen. Bij verkeerd aanleggen kan je tepelkloofjes krijgen.
 • In het begin is het lastig in te schatten hoeveel je baby drinkt, raak niet in paniek. De eerste melk is erg geconcentreerd; het bevat veel voedingsstoffen in een klein volume. We vinden het belangrijk dat je kindje alert blijft, voldoende plast, poept en uiteindelijk gaat groeien. Wist je dat alle kindjes eerst afvallen?
 • Voor de eerste 24 uur heeft je kindje reserves. Pasgeboren baby’s hebben onderhuids zogenaamd ‘bruin vet’. Deze vetreserves kunnen een eventueel tekort aan voeding opvangen. Deze tijd kun je gebruiken om regelmatig aan te leggen en je lichaam te stimuleren.

Mocht de borstvoeding onvoldoende op gang komen dan kan het zijn dat we voorstellen om te gaan kolven. Met een kolf stimuleer je de borstvoeding extra door meer ‘vraag’ te creëren, zodat hopelijk het ‘aanbod’ toeneemt. Via verschillende instanties is het mogelijk om een kolf te huren, bijvoorbeeld via de thuiszorgwinkel of via Borstvoedingscentrum Den Bosch
Wist je dat je zelfs op zon- en feestdagen, in het weekend en zelfs 24 uur per dag een kolf kunt huren via MyPump in het Catharina-ziekenhuis?

Websites en informatieavond:

Flesvoeding

Jullie hebben er voor gekozen om je baby flesvoeding te geven. Deze keuze maak je soms op voorhand of wanneer de borstvoeding helaas onvoldoende wil lukken.

Mocht je op voorhand hebben gekozen voor flesvoeding dan zorg je dat er flessen met spenen en voeding in huis zijn. Je maakt zelf de keuze voor welke merk je kiest. Belangrijk is dat de voeding geschikt is voor zuigelingen van 0-6 maanden. Net als verschillende merken voeding, zijn er verschillende merken en typen flessen. Hierdoor kan het in begin nog wel zoeken zijn welk merk of type fles voor jullie kindje het meest geschikt is.

Na de geboorte krijgt je baby een flesje aangeboden van 10 ml, dit zal al snel om grotere hoeveelheden gaan. Elke 3 uur maak je een fles klaar volgens de instructies op de verpakking. Let goed op de hygiëne tijdens de bereiding! 

Waar let je op tijdens het geven van de fles?

 • Zorg dat je zelf ontspannen zit tijdens een voeding.
 • Hou een spuugdoekje bij de hand.
 • Zorg dat de speen volledig vol kan lopen met melk en leg de speen op de tong van de baby.
 • Houd je baby rechtop na het voeden, zodat hij eventueel een boertje kan laten.

Tips:

 • Ook tijdens flesvoeding heeft een baby behoefte aan contact met zijn ouders.
 • Geef als ouder vooral de eerste weken zelf de fles.
 • Flesvoeding is meestal maar vier weken houdbaar na openen.