Bevalling

Het moment is daar: de bevalling! Leuk, maar ook vaak wel een tikkeltje (gezonde) spanning. Iedere vrouw ervaart iedere bevalling op een andere unieke manier. Misschien kijk je er naar uit of zie je er juist ontzettend tegenop. Dat is voor iedereen anders. Wij willen jullie graag persoonlijk en professioneel begeleiden en luisteren naar jullie wensen tijdens dit bijzondere moment.

De uitgerekende periode is vanaf 37 tot 42 weken zwangerschap. Het is normaal om in deze periode te bevallen. Waar en hoe jij het liefste wilt bevallen, daar ben je vrij in om keuzes te maken! Mits er geen sprake is van complicaties en/of risicofactoren. Bij bepaalde complicaties of risicofactoren krijg je een advies voor jouw bevalling, op maat.

Bij een gezond beloop van je zwangerschap mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Kies voor datgene wat bij je past; waar je je prettig en vertrouwd voelt. Soms kun je deze keuze pas maken tijdens de bevalling. Je weet op dat moment pas wát je voelt en wat goed voelt voor je. In beide gevallen (thuis en poliklinisch in het ziekenhuis) beval je onder onze begeleiding met assistentie van de kraamverzorgster. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen gaan we met je mee naar het ziekenhuis. Wij werken voornamelijk samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ‘s-Hertogenbosch. Bij sommige complicaties wordt de zorg rondom de bevalling overgedragen aan het ziekenhuis. Je bevalt dan niet onder onze begeleiding maar onder leiding van de verloskundigen en/of gynaecoloog van het ziekenhuis.

Het kan fijn zijn om je in te lezen over de verschillende fases van de bevalling. Zo weet je een beetje wat je zou kunnen verwachten wanneer het moment daar is. Deze presentatie (klik hier) helpt je hierbij op weg. Ook is het verstandig om alvast eens wat te lezen over eventuele vormen van pijnstilling. Je kunt alle informatie nu rustig tot je nemen. Je weet misschien niet of je behoefte hebt aan pijnstilling (klik hier), maar zo weet je wel wat er mogelijk is wanneer deze behoefte ontstaat. 

Sommige vrouwen vinden het fijn om hun wensen op papier te zetten in de vorm van een ‘Geboorteplan’. Wij noemen het liever ‘geboortewensen’. Immers loopt niet iedere bevalling zoals vooraf gepland. In en geboorteplan kun jouw wensen  omschrijven en er staan een paar vragen in om je aan het denken te zetten. Klik hier om direct digitaal jouw geboorteplan in te vullen. Je ontvangt een kopie van het document, zodat je deze altijd in jouw bezit hebt.  

Klik hier om jouw geboorteplan in te vullen

 

Poliklinisch bevallen Thuis bevallen Wanneer bellen?