Thuis bevallen

Waar en hoe jij het liefste wilt bevallen ben je vrij in! Mits er geen sprake is van complicaties en/of risicofactoren. Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen is het fijn als je vooraf een aantal dingen klaarzet. Het is belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt. Deze wordt vaak verstrekt door je zorgverzekeraar. Ontvang je geen kraampakket van je zorgverzekeraar, dan kun je deze zelf aanschaffen bij bijvoorbeeld een drogist. Een extra pak ‘onderleggers‘ is erg fijn om in huis te halen. Ook is het van belang om je bed op hoogte te brengen. Hiervoor kun je eventueel klossen lenen bij een thuiszorgwinkel. Daarnaast zijn twee grote emmers met vuilniszakken erg handig; één voor de was, één voor het afval. Deze mag je alvast klaarzetten binnen handbereik. Wanneer je thuis bevalt, moet de kamer waar je gaat bevallen (meestal de slaapkamer) goed bereikbaar zijn. Dit in het kader van veiligheid. Deze mag maximaal 1 etage hoog liggen. Voor een thuisbevalling nemen wij, verloskundigen, ook een hoop spullen mee, in het kader van veiligheid. Wist je dat we bijvoorbeeld zuurstof bij ons hebben? In de hoop dat we dit natuurlijk niet hoeven te gebruiken, maar mocht zich onverhoopt een noodsituatie voordoen, hebben we dit bij ons.

Soms dient zich een situatie voor waarin we de thuisbevalling alsnog moeten verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is niet altijd vooraf te voorspellen. Zet daarom voor de zekerheid een tasje of koffertje (vluchttas) klaar met spulletjes voor jou en je baby en vergeet daarbij de Maxi-Cosi niet.

Het kan fijn zijn om je in te lezen over de verschillende fases van de bevalling. Zo weet je een beetje wat je zou kunnen verwachten wanneer het moment daar is. Deze presentatie (klik hier) helpt je hierbij op weg. Ook is het verstandig om alvast eens wat te lezen over eventuele vormen van pijnstilling. Je kunt alle informatie nu rustig tot je nemen. Je weet misschien niet of je behoefte hebt aan pijnstilling (klik hier), maar zo weet je wel wat er mogelijk is wanneer deze behoefte ontstaat. 

Sommigen vinden het fijn om hun wensen op papier te zetten in de vorm van een ‘Geboorteplan’. Wij noemen het liever ‘geboortewensen’. Immers loopt niet iedere bevalling zoals vooraf gepland. In en geboorteplan kun jouw wensen  omschrijven en er staan een paar vragen in om je aan het denken te zetten. Klik hier om direct digitaal jouw geboorteplan in te vullen. Je ontvangt een kopie van het document, zodat je deze altijd in jouw bezit hebt.  

Klik hier om jouw geboorteplan in te vullen