Thuis bevallen

Wat zet je klaar?

Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen is het fijn als je vooraf een aantal dingen klaarzet. Het is belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt. Deze wordt vaak verstrekt door je zorgverzekeraar. Ontvang je geen kraampakket van je zorgverzekeraar, dan kun je deze zelf aanschaffen bij bijvoorbeeld een drogist. Een extra pak ‘onderleggers’ is erg fijn om in huis te halen. Daarnaast is het van belang om je bed op hoogte te brengen. Hiervoor kun je eventueel klossen lenen bij een thuiszorgwinkel. Daarnaast zijn twee grote emmers met vuilniszakken erg handig; één voor de was, één voor afval. Deze mag je alvast klaarzetten binnen handbereik. Soms dient zich een situatie voor waarin we de thuisbevalling moeten verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is niet altijd vooraf te voorspellen. Zet daarom voor de zekerheid een tasje of koffertje klaar met spulletjes voor jou en je baby en vergeet daarbij de Maxi-Cosi.

De bevalling

Iedere bevalling verloopt volgens een vast aantal fasen. Als je wilt kunnen we je hierover tijdens het spreekuur enkele goede boekentips aan de hand doen. Tijdens de 36-weken controle hebben we al met je besproken wanneer je ons direct moet (laten) bellen. Heb je gebeld en is de bevalling inderdaad goed op gang gekomen, dan begeleiden wij je in de door jou zo gewenste, vertrouwde omgeving van je huis. Wij geven daarbij aan wanneer je partner de kraamzorg moet bellen om ons te komen assisteren.

Download hier het VCMB geboorteplan.

Geboren!

Eindelijk! Je kindje is geboren. Terwijl jij je baby vasthoudt mag je partner de navelstreng doorknippen. Vrij snel hierna bekijkt de verloskundige of de baby gezond is. Daarna krijgt je baby vitamine K voor de bloedstolling en wordt hij of zij gewogen. De verloskundige controleert de nageboorte en daarna jou, de moeder: trekt je baarmoeder goed samen, is er niet teveel bloedverlies en moet je misschien gehecht worden. Is dit alles klaar, dan schrijven we nog een kort bevallingsverslag en spreken met je af wanneer je ons moet bellen en wanneer we weer terug komen. De kraamhulp blijft nog een tijdje bij je om jou en je baby te begeleiden en verzorgen.