Controles

Je bent zwanger! Het is een bijzondere periode van vooral blijdschap, maar soms kan dit ook afgewisseld worden door andere emoties of onzekerheid. We hopen je het vertrouwen te kunnen geven zodat je zoveel mogelijk van deze  periode kunt genieten.

Eerste controle

De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap, geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (ELM). We maken een echo om een indicatie te kunnen geven van de zwangerschapstermijn. Tijdens deze controle willen we veel van je weten; over jouw gezondheid, die van je partner en die van jullie beide families. Daarnaast zullen we uitleg geven over onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap, controleren we je bloed en geven we je informatie over onze praktijk en werkwijze. Afhankelijk van hoever je bent, spreken we af wanneer je weer op spreekuur komt.

Vervolgcontroles

Na de eerste echo spreken we een termijnecho af. Deze vindt meestal plaats rondom 12 weken zwangerschap. Na deze echo is het eventueel mogelijk om de NIPT-test te laten verrichten, als jullie hiervoor kiezen. Ook mag je kiezen of je een 13-weken echo en 20-weken echo willen laten maken, beide zijn medische echo’s. 

Vervolgens kun je kiezen om reguliere zorg te doorlopen óf je kunt kiezen voor Centering Pregnancy. Reguliere zwangerschapscontroles zijn kortere individuele controles van circa 15 minuten per controle. Centering Pregnancy is een combinatie van zwangerschapszorg en een zwangerschapscursus in één. Dit bestaat uit groepsbijeenkomsten van ongeveer 2 uur per bijeenkomst en elke bijeenkomst heeft een ander thema.

Reguliere zwangerschapszorg

Tijdens je zwangerschap kom je circa iedere vier weken bij ons opSchema controles van de zwangerschap controle tot het moment dat je 24 weken zwanger bent, op een van onze locaties bij jou in de buurt. Daarna wordt de frequentie wat hoger en kom je tot 30 weken driewekelijks op controle en nadien elke twee weken. Vanaf 36 weken vinden je zwangerschapscontroles wekelijks plaats. Iedere controle duurt ongeveer een kwartier. We meten standaard je bloeddruk, je gewicht, voelen aan je buik om te controleren of de baby goed groeit en luisteren naar de hartslag van je kindje. Rondom 32 weken zwangerschap maken we een echo om te kijken of de baby goed is gegroeid en controleren we het ijzergehalte in je bloed. Bij 36 weken plannen we een gesprek ten aanzien van de bevalling: welke wensen hebben jullie en wanneer moet je ons bellen?

De frequentie hierboven geeft een indicatie en is slechts een richtlijn. 

Centering Pregnancy (CP)

Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer dingen waar je over moet nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groeit en de andere medische controles goed zijn. Centering Pregnancy is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Bij Centering Pregnancy vinden de eerste twee gesprekken (consulten) individueel plaats. Daarna doorloop je de controles in groepsverband, met vrouwen die in eenzelfde periode uitgerekend zijn als jij. Tijdens de bijeenkomsten wordt de medische zorg, zoals controle van de bloeddruk en de groei van de baby, besproken. In een sessie ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hierin ondersteun je elkaar en leer je van elkaars vragen. Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen. De groep bestaat uit ongeveer 8 vrouwen.

Een groep wordt begeleid door twee verloskundigen. De bijeenkomsten vinden altijd plaats op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot aan het einde van je zwangerschap. De bijeenkomsten duren ongeveer 2 uur per bijeenkomst. Dit is veel langer dan de reguliere zorg. Consulten binnen reguliere zorg duren gemiddeld 15 minuten. Daardoor is het mogelijk meer informatie uitgebreider te bespreken. Een zwangerschapscursus én controles in één dus!

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over wat je wel of niet mag eten tijdens de zwangerschap? Welke zaken moet ik regelen voor de geboorte van mijn kindje? Klik dan hier!