Controles

Zwanger zijn is iets heel bijzonders, en tegelijkertijd heel natuurlijk. Het brengt lichamelijk en emotionele veranderingen met zich mee. Het is periode van vooral blijdschap, maar soms kan dit ook afgewisseld worden met onzekerheid. We hopen je het vertrouwen te kunnen zodat je zoveel mogelijk van deze bijzondere periode kunt genieten.

Eerste controle

De eerste controle vindt plaats rond 8 weken zwangerschap, geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie (ELM). We maken een echo om een indicatie te kunnen geven van de zwangerschapstermijn. Tijdens deze controle willen we veel van je weten; over jouw gezondheid, die van je partner en die van jullie beide families. Daarnaast zullen we uitleg geven over onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap, controleren we je bloed en geven we je informatie over onze praktijk en werkwijze. Afhankelijk van hoever je bent, spreken we af wanneer je weer op spreekuur komt.

Vervolgcontroles

Na de eerste echo spreken we een termijnecho af. Deze vindt meestal plaats rondom 12 weken zwangerschap. Na deze echo is het eventueel mogelijk om de NIPT-test te laten verrichten, als jullie hiervoor kiezen. Vervolgens kom je circa iedere vier weken bij ons op controle tot het moment dat je 24 weken zwanger bent, op een van onze locaties bij jou in de buurt. Daarna wordt de frequentie wat hoger en kom je tot 30 weken driewekelijks op controle en nadien elke twee weken. Vanaf 36 weken vinden je zwangerschapscontroles wekelijks plaats. Iedere controle duurt ongeveer een kwartier. We meten standaard je bloeddruk, je gewicht, voelen aan je buik om te controleren of de baby goed groeit en luisteren naar de harttonen van je kindje. Ben je 32 weken zwanger, dan maken we een echo om te kijken of de baby goed is gegroeid en controleren we het ijzergehalte in je bloed. Bij 36 weken plannen we een gesprek ten aanzien van de bevalling: welke wensen hebben jullie en wanneer moet je ons bellen?

De frequentie hierboven geeft een indicatie en is slechts een richtlijn. Natuurlijk passen we deze aan op je wensen en kun je indien je wenst altijd eens extra op het spreekuur komen. Neem dan gerust contact met ons op.