Poliklinisch bevallen

Waar en hoe jij het liefste wilt bevallen ben je vrij in! Mits er geen sprake is van complicaties en/of risicofactoren. Wanneer je zwangerschap ongecompliceerd verloopt heb je de keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar een bijdrage rekent voor een bevalling in het ziekenhuis. Ook wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen, vragen we je om thuis wat dingen in orde te maken. Allereerst is het fijn als je een kraampakket in huis hebt. Een kraampakket wordt vaak door je zorgverzekeraar naar je toegestuurd. Ontvang je geen kraampakket van je zorgverzekeraar, dan kun je deze zelf aanschaffen bij bijvoorbeeld een drogist. Ook is het belangrijk dat je bed op hoogte is en zo nodig op klossen wordt gezet. Deze klossen kun je huren bij een thuiszorgwinkel. Zet tenslotte een koffertje of tas klaar met spulletjes voor jou en je baby klaar, de zogenaamde ‘vluchttas‘. Zorg dat je een patiënten-pas van het ziekenhuis hebt laten maken en vergeet tenslotte de Maxi-Cosi niet!

Wanneer je er voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen begin het eerste gedeelte van je bevalling thuis. Daar vang je het eerste deel van de ontsluiting op. Wanneer je denkt dat de bevalling echt goed op gang is gekomen (zie ‘wanneer bellen?) dan bel je ons. Bel je ’s nachts, doe dan de lichten aan in en rond je huis, zodat we je in het donker snel kunnen vinden. Bij aankomst controleren we of en hoeveel ontsluiting je hebt. Is de bevalling ver genoeg gevorderd dan begeleiden wij je naar het ziekenhuis. Je hoeft hier zelf niets voor te regelen.

Het kan fijn zijn om je in te lezen over de verschillende fases van de bevalling. Zo weet je een beetje wat je zou kunnen verwachten wanneer het moment daar is. Deze presentatie (klik hier) helpt je hierbij op weg. Ook is het verstandig om alvast eens wat te lezen over eventuele vormen van pijnstilling. Je kunt alle informatie nu rustig tot je nemen. Je weet misschien niet of je behoefte hebt aan pijnstilling (klik hier), maar zo weet je wel wat er mogelijk is wanneer deze behoefte ontstaat. 

Sommige vrouwen vinden het fijn om hun wensen op papier te zetten in de vorm van een ‘Geboorteplan’. Wij noemen het liever ‘geboortewensen’. Immers loopt niet iedere bevalling zoals vooraf gepland. In en geboorteplan kun jouw wensen  omschrijven en er staan een paar vragen in om je aan het denken te zetten. Klik hier om direct digitaal jouw geboorteplan in te vullen. Je ontvangt een kopie van het document, zodat je deze altijd in jouw bezit hebt.  

Klik hier om jouw geboorteplan in te vullen