Poliklinisch bevallen

Wat zet je klaar?

Wanneer je zwangerschap ongecompliceerd verloopt heb je de keuze om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar een bijdrage rekent voor een bevalling in het ziekenhuis. Ook wanneer je in het ziekenhuis gaat bevallen, vragen we je om thuis wat dingen in orde te maken. Allereerst is het fijn als je een kraampakket in huis hebt. Een kraampakket wordt vaak door je zorgverzekeraar naar je toegestuurd. Ontvang je geen kraampakket van je zorgverzekeraar, dan kun je deze zelf aanschaffen bij bijvoorbeeld een drogist. Ook is het belangrijk dat je bed op hoogte is en zo nodig op klossen wordt gezet. Deze klossen kun je huren bij een thuiszorgwinkel. Zet tenslotte een koffertje of tas klaar met spulletjes voor jou en je baby klaar, de zogenaamde ‘vluchttas‘. Zorg dat je een patiënten-pas van het ziekenhuis hebt laten maken en vergeet tenslotte de Maxi-Cosi niet!

Thuis beginnen

Wanneer je er voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen begin het eerste gedeelte van je bevalling thuis. Daar vang je immers het eerste deel van de ontsluiting op. Wanneer je denkt dat de bevalling echt goed op gang is gekomen (zie ‘wanneer bellen?) dan bel je ons. Bel je ’s nachts, doe dan de lichten aan in en rond je huis, zodat we je in het donker snel kunnen vinden. Bij aankomst controleren we of en hoeveel ontsluiting je hebt. Is de bevalling ver genoeg gevorderd dan begeleiden wij je naar het ziekenhuis. Je hoeft hier zelf niets voor te regelen.

Download hier het VCMB geboorteplan.

In het ziekenhuis bevallen

In het ziekenhuis begeleidt de verloskundige van Verloskundig Centrum Midden Brabant jouw bevalling. Een kraamverzorgende van het bureau waar je kraamzorg hebt aangevraagd, komt ons assisteren in het ziekenhuis. Als alles goed is gegaan ga je 2 uur na de bevalling, samen met de kraamverzorgster, weer naar huis. Zij zal dan thuis het kraambed opstarten, zodat je er niet meteen alleen voor staat.