Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis, zowel lichamelijk als emotioneel. Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. De intensiteit van de pijn verschilt per situatie: van vrouw tot vrouw, maar zelf ook per bevalling. Angst of spanning belemmert de aanmaak van deze endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Zorg dat je op een plek bevalt daar waar jij je het meest prettig voelt. De mate van je draagkracht hangt vaak ook samen met beloning voor je inspanningen; is het heel heftig, maar heb je er wat centimeters in ontsluiting bij, dan ga je ervoor. Maar blijft de beloning uit, dan kun je pijnstilling in een ander daglicht gaan zien. Er zijn verschillende manieren van pijnstilling: niet-medicamenteus en medicamenteus. 

Een voorbeeld van niet-medicamenteuze pijnstilling is bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche nemen. Warmte ontspant en geeft verlichting. Ook kan massage of druk geven op de onderrug heel verlichtend werken. Dit is iets wat je partner bij je kan uitvoeren tijdens de bevalling. Je partner drukt dan met de muis van zijn hand op je onderrug en beweegt langzaam een cirkeltje met de klok mee.

Een andere vorm van niet-medicamenteuze pijnstilling is de TENS. De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Je bedient het apparaatje zelf – wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes, draadjes die op je rug zijn geplakt, gaan de stroomstootjes je lichaam binnen. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. De werking van dit apparaat is niet wetenschappelijk bewezen, maar wel kijken vrouwen meer tevreden terug op hun bevalling na gebruik hiervan. Je kunt een geboorte-TENS huren. De kosten worden soms vergoed door je zorgverzekering.

Binnenkort is het ook mogelijk gebruik te maken van een VR-bril tijdens de bevalling. Het gebruik van een VR-bril kan de pijnbeleving verlichten.

Natuurlijk is ook medicamenteuze pijnstilling mogelijk. In onze regio is een remifentanyl-pomp beschikbaar en een ruggenprik (EDA).

Meer informatie  over medicamenteuze pijnstilling