Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het doel is dat je inzicht krijgt in wat je belangrijk vindt rondom de geboorte van jullie kindje en wat de wensen van je partner zijn. Een geboorteplan is geen planning hoe de geboorte verloopt; een bevalling laat zich immers niet plannen. Wel kun je aangeven wat voor jou is en hoe jij je bevalling idealiter voor je ziet. Soms verloopt een bevalling niet zoals vooraf gedacht.

  • ‘Hoe ga je om met deze veranderende omstandigheden?’
  • ‘Ben je veerkrachtig of heb je hulp nodig in het meebewegen met deze omstandigheden?’

Met het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is en hoe we je het best kunnen helpen. Natuurlijk staat niks vast; je beslist pas tijdens je bevalling wat je wil, afhankelijk van hoe je je voelt en hoe de bevalling verloopt. Dit document geeft slechts inzicht. Inzicht voor jezelf, je partner, je verloskundige en andere hulpverleners die betrokken zijn bij de geboorte van jullie kindje.

Het is niet verplicht een geboorteplan te maken. Je bent ook niet verplicht alle vragen in te vullen. Je kunt de vragen die niet bij je passen overslaan. Wanneer het maken van een geboorteplan helemaal niet bij je past, sla je deze hele stap gewoon over.

Voor het invullen van het geboorteplan heb je een 6-cijferige code nodig. Deze correspondeert met jouw zwangerschapsdossier. Jouw code vind je terug in je (afspraak)mails of in je Orfeus-app. Na invullen van de vragenlijst ontvang je zelf ook een bevestiging per email. Zo heb je zelf altijd inzicht en toegang tot je geboortewensen.

Geboorteplan

Naam(Vereist)
Wanneer je geen medische indicatie hebt, mag je kiezen waar je graag zou willen bevallen. Je kunt kiezen voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis.
Waar zou je graag willen bevallen?
Indien je kiest voor een ziekenhuisbevalling of wanneer onverhoopt toch een verplaatsing naar het ziekenhuis nodig is: welk ziekenhuis heeft je voorkeur?

Kijk je uit naar de bevalling of zie je er tegenop?
De geboorte van je kind is een bijzondere, maar intense gebeurtenis. De hoeveelheid pijn die je hierbij ervaart verschilt per vrouw en per situatie. Er zijn verschillende manieren om te kunnen ontspannen, bijvoorbeeld verschillende houdingen proberen, ademhalingstechnieken, warmte (douche of bad), massage, TENS en eventueel medicamenteuze pijnstilling.
Soms loopt een bevalling anders dan gehoopt of gedacht. De een vindt het lastig hiermee om te gaan, de ander beweegt veerkrachtig mee. Vind je dit lastig?
Wanneer je volledige ontsluiting hebt bereikt begint de volgende fase van de bevalling: de uitdrijving, oftewel het persen.
Sta je open voor het maken van foto’s tijdens de bevalling?
Het kan voorkomen dat wij een verloskundige in opleiding begeleiden. Hiervan zal je altijd op de hoogte zijn. Een verloskundige in opleiding werkt nooit zelfstandig, maar altijd onder supervisie van een van ons.
Mag er een verloskundige in opleiding bij je bevalling aanwezig zijn?
De eerste kennismaking met je kindje is een bijzonder moment.
Het is aan te raden om tijdens de zwangerschap na te denken over of je borst- of flesvoeding wilt geven aan je kindje. Zo kan je je desgewenst inlezen en/of of je vragen hierover aan ons stellen.
Welke voeding wil je geven aan je kindje?
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling van je kindje. Pas na drie maanden maakt je kindje zelf vitamine K aan. Daarom geven we alle pasgeboren baby’s vitamine K direct na de geboorte.
Geef je toestemming voor het geven van vitamine K aan je kindje?
Op dit formulier is onze Privacyverklaring van toepassing.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.