Miskraam

MISKRAAM

De eerste 16 weken zijn het meest belangrijk voor de aanleg van het kind. Als er in die periode iets misgaat in de ontwikkeling van je kindje dan kun je een miskraam krijgen.

Er wordt van een miskraam gesproken wanneer de zwangerschap eindigt binnen de eerste 16 weken. De meeste miskramen vinden plaats vóór de 12e zwangerschapsweek. Je lichaam zorgt er dan voor, dat een vruchtje dat weinig levenskansen heeft, zich niet verder ontwikkelt. Enerzijds klinkt dat logisch., maar het is een vervelende ervaring, waar je veel verdriet van kunt hebben. Het verdriet van het verlies van een gewenste zwangerschap. Hoe mensen omgaan met de verwerking van een miskraam is per persoon verschillend. Soms hebben vrouwen vooraf al geen goed gevoel over de zwangerschap, zeker als er sprake was van bloedverlies. De echo bevestigt dan het voorgevoel. Voor anderen is het slechte nieuws als een donderslag bij heldere hemel.

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door rustig aan te doen of door medicijnen. Helaas gebeurt het; zonder dat je daar iets aan kunt veranderen. Van stress, vrijen, tillen of sporten kun je geen miskraam krijgen.

  • Bel ons wanneer je de situatie niet vertrouwt of er onzeker over bent. Indien nodig maken we een echo. Als er sprake is van een miskraam zijn er meerdere mogelijkheden. De miskraam kan vanzelf (spontane miskraam) in zijn geheel afkomen. Dit gaat gepaard met bloedverlies en krampen in de onderbuik. Je lichaam regelt het als het ware zelf zonder dat verder medisch ingrijpen nodig is.
  • Het is ook mogelijk dat de miskraam niet vanzelf op gang komt of dat de miskraam niet volledig is afgekomen (aanhoudend bloedverlies). Dan kan een curettage nodig zijn, een ingreep waarbij de gynaecoloog de baarmoeder schoonmaakt.
  • Soms wordt ervoor gekozen om de miskraam met medicijnen op gang te brengen. De gynaecoloog zal dit met je bespreken wanneer dit een mogelijkheid is.

In de folder miskraam lees je hier meer over.

Meer informatie:
deverloskundige.nl/miskraam
www.miskraamverwerken.nl

NA EEN MISKRAAM

Na een miskraam of curettage heb je nog 1 tot 2 weken weinig vaginaal bloedverlies. De volgende menstruatie treedt na ongeveer 4 tot 6 weken op.  Je kunt – als je wilt- direct na een miskraam zwanger worden.

MEERDERE MISKRAMEN

Meerdere miskramen achter elkaar (twee of meer) kan een reden zijn om verwezen te worden naar de gynaecoloog. Dit wordt ook wel habituele abortus genoemd en komt voor bij ongeveer 0,5-1% van alle zwangere vrouwen. Er kan dan onderzocht worden of er een aanwijsbare oorzaak voor de herhaalde miskramen is.