Regelen en weten

Wanneer je zwanger bent, dan is het nodig om over enkele dingen na te denken en bepaalde zaken te regelen. Hieronder hebben wij de meest belangrijke zaken voor je op een rij gezet.

KRAAMZORG

Vraag kraamzorg aan vóór je 16 weken zwanger bent. Kraamzorg ondersteunt bij de verzorging van moeder en kind in de eerste week na de geboorte. Meestal ben je hiervoor (deels) verzekerd ( informeer bij je zorgverzekeraar). Je kunt kraamzorg aanvragen bij Welkom KraamzorgVDA, IVT of een andere instantie.

ERKENNING

Indien je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, dien je bij het gemeentehuis een afspraak te maken voor de erkenning van het ongeboren kind. Na de geboorte zal er nog het verdrag van gezag geregeld moeten worden. Voor meer informatie over erkennen, klik hier.

MOEDERS VOOR MOEDERS

Tot de 16de week van de zwangerschap kunt je andere vrouwen helpen die problemen hebben met zwanger worden, door uw urine op te vangen. De Stichting Moeders voor Moeders organiseert dit: vanaf 6 – 12 weken zwangerschap kunt u zich aanmelden

KINDERDAGVERBLIJF OF ANDERE OPVANG

Houd rekening met de kans dat de opvang die je graag wil voor je kindje een wachtlijst heeft. Voor een tegemoetkoming in de kosten kijk op de site van de belastingdienst.

ZWANGERSCHAPSVERKLARING

Indien nodig verstrekken wij een zwangerschapsverklaring of vullen het formulier in wat je werkgever meegeeft. De verklaring dient bij een zwangerschapsduur van 34 weken uiterlijk bij de werkgever ingeleverd te zijn.