Regelen en weten

Wanneer je zwanger bent, dan is het nodig om over enkele dingen na te denken en bepaalde zaken te regelen. Op onze website vind je het meest actuele overzicht hier. Je vind hier een compleet overzicht per zwangerschapsduur.

Kraamzorg

In Nederland assisteert een kraamverzorgende de verloskundige bij de bevalling. Ook is ze nadien de eerste acht dagen na bevalling bij jullie thuis aanwezig om je te helpen met jullie nieuwe gezinssamenstelling. Je helpt jullie bij de voeding van het kindje en voert medische controles uit. Informeer bij je zorgverzekering in hoeverre kraamzorg voor jullie vergoed wordt, of raadpleeg je polisvoorwaarden. Dit is verschillend per zorgverzekeraar per kalenderjaar. Het is verstandig tijdig kraamzorg te regelen. Meldt je zo snel mogelijk aan, maar zeker voor 16 weken zwangerschap. Voor een overzicht van kraamzorgorganisaties in onze regio: klik hier.

Erkenning

Wanneer je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, dient je partner jullie kindje te erkennen. Meer over de erkenning lees je hier.

Kinderopvang

Denk tijdig na over hoe jullie je nieuwe leven gaan inrichten en of jullie gebruik willen gaan maken van kinderopvang. Voor meer informatie over toeslagen, klik hier.

Verlof – voor moeders én vaders/partners

Vanaf 34 weken zwangerschap heeft een zwangere recht op zwangerschapsverlof. In totaal heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Meer hierover lees je hier. Voor vaders en partners zijn er ook verlofregelingen. Meer over het geboorte- en partnerverlof lees je hier.